Oikeusapua ammattiliitosta.

Hallitus tietämätön mikroyrittäjän ongelmista

Marinin hallitus esittää yrittäjien eläkelain muuttamista siihen suuntaan, että yrittäjän työtulo arvioitaisiin ikään kuin todellisuutta vastaavaksi. Perustana näyttää olevan käsitys siitä, paljonko palkansaaja tienaisi vastaavanlaisesta työstä ja tältä perustalta maksettaisiin mikroyrittäjän eläkemaksut. Ikään kuin positiivisena perusteena lainmuutokselle käytetään väitettä, että näin parannetaan yrittäjän eläketurvaa. Lopputulos olisi mikroyrittäjän kannalta kuitenkin tämänhetkisen taloustilanteen heikentyminen.

Hallituksella ei tunnu olevan käsitystä siitä, millaisissa olosuhteissa mikroyrittäjät työskentelevät. Vapaa ammattiliitto – VALO on ammattiliitto myös mikroyrittäjille, joten meidän tulee tuntea mikroyrittäjien arki – päinvastoin kuin suurempien yritysten edunvalvojaksi ryhtyneenSuomen Yrittäjien, joka hallituksen lehdistötiedotteen mukaan on ollut valmistelemassa lakia.

Mikroyrittäjä on mikroyrittäjä etupäässä siitä syystä, että hänhaluaa olla itsenäinen. Mikroyrittäjälle suuret tulot eivät ole keskeinen syy ryhtyä yrittäjäksi.

Mikroyrittäjä ei myöskään nauti suurista tuloista – hän joutuu painimaan ristipaineiden alla, ja muut pyrkivät hyötymään hänen asemastaan painamalla hintoja alas.

Tästä syystä mikroyrittäjä ei tienaa paljon, mutta hän on silti tyytyväinen asemaansa. Mutta tyytyväisyys ei kauan jatku, jos mikroyrittäjän taloudellinen tilanne heikkenee toimeentulominimin alle – ja tähän hallituksen esitys voi johtaa.

Jo tällä hetkellä vakuutusyhtiöt pyytävät yrittäjäeläkevakuutusta solmivalta yrittäjältä arvion työtuloistaan sillä perusteella, paljonko alalla työskentelevä palkansaaja tienaisi samasta työstä. Vakuutusyhtiöt ovat siis ennakoineet hallituksen esityksen läpimenoa saadakseen yrittäjältä mahdollisimman suuret vuosimaksut.

Jos mikroyrittäjä joutuu maksamaan eläkemaksut sen perusteella, mitä hänen kuvitellaan tienaavan, voi pää tulla vetävän käteen aika nopeasti ja mikroyrittäjän rahat loppua. Tuotot käytetään eläkemaksujen maksamiseen, mutta yrittäjänkin pitää huolehtia vuokranmaksustaan ja ruoan ostosta – muista jokapäiväisen elämän kuluista puhumattakaan.

Hallituksen tulisi vetää esityksensä pois eduskunnan käsittelystä tai esityksen pitäisi hautautua eduskunnan valiokuntiin, jolloin se automaattisesti häviäisi käsittelystä seuraavien eduskuntavaalien jälkeisenä päivänä. Muussa tapauksessa mikroyrittäminen vaikeutuu Suomessa entisestään – riittävän hankalaksi se jo muutenkin on tehty.

VALO kutsuu kaikkia toimijoita mukaan toimintaan hallituksen YEL-esityksen kaatamiseksi.

Aki Nummelin

VALO:n puheenjohtaja

aki.nummelin@ammattiliittovalo.fi

Samankaltaiset artikkelit