Puheenjohtajan blogi

Töissä koronalle altistuneen karanteeni kumottiin

Viime syksynä pääkaupunkiseutulainen hoitoalan työntekijä määrättiin 10 päiväksi karanteeniin, koska yksi potilaista oli sairastunut koronaan.

Jokainen ymmärtää, että hoitoalalla joutuu väkisinkin tilanteisiin, joissa joku potilaista on saanut pcr-testistä positiivisen tuloksen. Niinpä erittäin suuri osa hoitohenkilökunnasta on riskissä joutua vähintään kerran, todennäköisesti moneen kertaan koronakaranteeniin – vaikka ilman oireitakin.

Tällainen tilannehan oli vielä muutama kuukausi sitten. Valtava joukko henkilökuntaa oli oireettomana kotona lepäämässä karanteenissa, eivätkä päässeet lähtemään edes ulos (ilmankos ruoankuljetuspalvelut pärjäävät nykyään todella hyvin). Tilanteesta oli erityistä haittaa terveydenhoidon toimivuudelle, sillä ilman työvoimaa ei potilaita hoidella.

Joka tapauksessa hoitoalan työntekijä teki avustuksellani hallintovalituksen päätöksestä, josta tuli kesäkuussa hallinto-oikeuden ratkaisu, jonka perusteella karanteenimääräys kumottiin jälkikäteen. Hallinto-oikeus perusteli karanteenipäätöksen kumoamista sillä, että päätöksessä ei ollut käytännössä lainkaan perusteita karanteenille, vaikka hallintolaki näitä perusteita edellyttää. Kaiken huipuksi karanteenipäätöksessä ei edes kerrottu, mihin koko altistumisepäily perustui.

Karanteenissa on kyse vapaudenriistosta. Vapaudenriistolle pitää aina olla erityisen vahvat perusteet, mutta perusteita ei siis ollut tässä tapauksessa lainkaan. Täysin laiton toimenpide viranomaisilta.

Asiaan liittyy erittäin mielenkiintoisena yksityiskohtana se, että todellinen karanteenimääräyksen antaja oli robotti. Helsingin kaupungin karanteenimääräys oli tullut karanteenimääräyksiä jakamaan ohjelmoidulta ”botilta” eli käytännössä robotilta.

Robotti ei voi toimia viranomaisena ja ainoastaan tietyllä viranomaisella, tässä tapauksessa tartuntatautilääkärillä, voi olla oikeus määrätä karanteeni. Kaupunki on rikkonut erityisen pahasti lakia toteuttaessaan karanteenimääräysten jaon robotin toimesta.

Aki Nummelin

VALOn puheenjohtaja

aki.nummelin@ammattiliittovalo.fi

Samankaltaiset artikkelit