Vapaa ammattiliitto VALO ry
Vapaa ammattiliitto – VALO ry on ammattiliitto, joka on avoin kaikilta ammattialoilta tuleville jäsenille.
Liiton tehtävä
Liiton tehtävä on työntekijöiden oikeuksien valvonta niillä aloilla, joilla se edustaa jäsenistöään. Tehtävämme on myös perustuslain suojaaminen ja kansainvälisten ihmisoikeussopimusten valvominen jäsentemme etujen turvaamiseksi.
Liiton taustaa
Vapaa ammattiliitto – VALO ry on nuori liitto, perustettu vuoden 2021 lopulla, vastauksena kentän huutoon siitä, ettei vanhoissa ammattiliitoissa valvota jäsenten etuja muuten kuin juhlapuheissa. Liiton perustajien ja hallituksen jäsenten joukossa on monia, jotka ovat karvaasti saaneet kokea vanhojen liittojen kylmät otteet. Siksi Vapaa ammattiliitto – VALO ry aikoo konkreettisesti antaa apua jäsenistölleen.
Liiton tärkeimpiä päämääriä on nyt kasvattaa jäsenistöään. Hyväksymme kaikkien ammattialojen ihmiset mukaan. Mikroyrittäjät, opiskelijat ja työttömät ovat myös tervetulleita mukaan!
Liiton hallinto
Liiton hallintoon kuuluvat liittokokous, hallitus ja johtoryhmä. Ne kaikki on esitelty alla.
Johtoryhmä
Hallituksen alaiseen johtoryhmään kuuluvat liiton puheenjohtaja, molemmat varapuheenjohtajat sekä hallituksen erikseen nimeämät henkilöt. Johtoryhmän tehtävänä on valmistella esitykset hallitukselle ja toimeenpanna hallituksen päätökset.
Hallitus
Liiton asioita hoitaa ja sitä edustaa hallitus, joka johtaa liiton toimintaa näiden sääntöjen sekä liittokokouksen päätösten mukaisesti. Hallitukseen kuuluvat puheenjohtaja, jota kutsutaan myös liiton puheenjohtajaksi, ensimmäinen ja toinen varapuheenjohtaja sekä 8—27 muuta varsinaista jäsentä. Hallitukselle valitaan 1–27 varajäsentä, jotka astuvat kokouksesta poissa olevan hallituksen varsinaisen jäsenen sijaan siinä järjestyksessä, kuin heidät on merkitty valinnan tehneen liittokokouksen pöytäkirjaan. Hallituksen valinnassa on otettava huomioon eri ammattialojen edustavuus. Hallituksen jäsenten on oltava liiton jäseniä. Jos hallituksen jäsen siirtyy pysyvästi eläkkeelle, hänen jäsenyytensä hallituksessa lakkaa heti ja varajäsen kutsutaan hänen tilalleen.
Hallituksen jäsenet valitaan varsinaisessa liittokokouksessa ja heidän toimikautensa on varsinaisten liittokokousten välinen aika, jollei näissä säännöissä toisin määrätä. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä tai esteellisenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta niin usein, kuin asiat sitä vaativat. Hallituksen kokous on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja vähintään puolet sen jäsenistä on läsnä.
Hallituksen tehtävänä on muun muassa:
- seurata, että liiton toimintaa johdetaan näiden sääntöjen ja liittokokouksen sekä hallituksen päätösten mukaisesti
- valvoa sääntöjen mukaisten avustusten suorittamista ja ratkaista niistä aiheutuvat erimielisyydet
- käsitellä hallituksen jäsenten esittämät tai muulla tavoin esille tulevat asiat
- valvoa, että liiton rahavaroja säilytetään luotettavalla ja liitolle edullisella tavalla, että liiton muu omaisuus tulee hyvin hoidetuksi ja että välitilinpäätös laaditaan puolivuosittain
- esittää liittokokoukselle kertomus liiton toiminnasta ja taloudesta kuluneen vuoden ajalta
- ottaa ja erottaa liiton työntekijät sekä sopia näiden työsuhteiden ehdoista ja työtehtävistä
- päättää liiton irtaimen ja kiinteän omaisuuden ostamisesta, myymisestä, vaihtamisesta tai kiinnittämisestä
- nimittää johtoryhmän jäsenet, tarvittavat apuelimet ja työryhmät sekä päättää niiden tehtävistä
- päättää työehtoneuvottelukuntien ja -jaostojen tehtävistä ja kokoonpanosta.
Liittokokous
Liiton vuosikokous, jota kutsutaan liittokokoukseksi, pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä maalis-toukokuussa. Ylimääräinen liittokokous pidetään, kun liittokokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kaksi kymmenesosaa (2/10) yhdistyksen äänioikeutetuista sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kuudenkymmenen (60) vuorokauden kuluttua siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle. Liittokokouksessa jokaisella jäsenellä on yksi (1) ääni. Kannatusjäsenillä on liittokokouksessa läsnäolo-oikeus. Liittokokouksen päätökseksi tulee – ellei säännöissä ole toisin määrätty – se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee liittokokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
Liiton hallitus 2022
Liiton hallituksen 2022 muodostavat seuraavat henkilöt:
Aki Nummelin
puheenjohtaja
52-vuotias porilainen lakimies, jolla on myös sosiaalityöntekijän pätevyys. 2 lasta, jotka ovat käytännössä jo täysi-ikäisiä. Yli 20 vuoden kokemus ammattiyhdistyksen puheenjohtajana toimimisesta. Vuosina 2007-2011 varakansanedustajana Satakunnan vaalipiirissä, vuosina 2009-2012 Porin kaupunginvaltuuston ensimmäisenä varapuheenjohtajana. Vastaan Aki lakiapu -palvelusta Facebookissa ja Telegramissa.
Esittelyvideo: https://youtu.be/f5V3aCaH17s
Sähköposti: aki.nummelin@ammattiliittovalo.fi
Senni Nieminen
1. varapuheenjohtaja
Olen ammatiltani lähi- ja sairaanhoitaja. Aloitin 16-vuotiaana opiskelun ja työuran sotealalla. Olen työskennellyt mm. teho-osastolla, kirurgian vuodeosastolla, hoivakodissa ja viimeisimpänä leikkausosastolla anestesiahoitajana. Minulla on 22 vuoden kokemus ja näkemys alalta. Olen toiminut neljä vuotta luottamusmiehenä.
Esittelyvideo: https://youtu.be/MUc3GXZ7OeM
Sähköposti: senni.nieminen@ammattiliittovalo.fi
Hannele Säteentie
2. varapuheenjohtaja
Hyvinvointialan mikroyrittäjä vuodesta 2001. Olen mukana, koska koen tärkeäksi uudenlaisen toiminnan ja yhteistyön rakentamisen ja ihmisten huomioonottamisen työelämässä. Yritykset tarvitsevat työntekijöitä pitääkseen toiminnan ja tuotannon käynnissä ja työntekijät tarvitsevat yrityksiä työnantajina. Vapaa Ammattiliitto VALO on myös pienyrittäjien tukena.
Esittelyvideo: https://youtu.be/Orl6DgIzB8A
Sähköposti: hannele.sateentie@ammattiliittovalo.fi
Kaisa Nousiainen
hallituksen jäsen ja sihteeri
Kieliopin kiemuroista nauttiva pitkän linjan hoitoalan ammattilainen, jolla on myöhempien eläin- ja hyvinvointialan koulutusten myötä syntynyt holistinen näkökulma ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin tukemiseen. Aina valmis oppimaan uutta ja tukemaan toisia omilla elämänpoluillaan.
Sähköposti: kaisa.nousiainen@ammattiliittovalo.fi
Johanna Ruusunen
hallituksen jäsen ja rahastonhoitaja
Olen valmistunut 2017 lähihoitajaksi ja työskentelen lastensuojelussa ohjaajana. Aiemmin olen työskennellyt kaupan alalla, pankissa ja varhaiskasvatuksessa.
Sähköposti: johanna.ruusunen@ammattiliittovalo.fi
Merja Lindström
hallituksen jäsen
Olen toiminut terveysalan mikroyrittäjänä 35 vuotta. Useita alaan liittyviä koulutuksia mm. terveystuotteista, yrtti- ja kasvilääkinnästä. Olen suorittanut myös peruslääketieteen opinnot. Tietokirjailijana olen kirjoittanut alaan liittyviä kirjoja. Toimin alan kouluttajana ja luennoitsijana sekä geenitestien tulkitsijana. Ollut Suomen Terveysjärjestön STJ ry puheenjohtajana 2004 alkaen.
Maurizio Sajeva
hallituksen jäsen
Niina Tammi
hallituksen jäsen
Olen 59-vuotias entinen yrittäjä ja Venäjän-kaupan konsultti, nykyinen kielenkääntäjä ja toisinajattelija. Koulutukseltani olen DI ja FM. Vapaa ammattiliitti – VALO ry hallituksen jäsenenä haluan vaikuttaa fyysisen itsemääräämisoikeuden toteutumiseen työpaikoilla ja etenkin mielivaltaisen koronalainsäädännön alasajoon.
Aada Paloneva-Tamminen
hallituksen jäsen
Katri Ylikotila
hallituksen jäsen
Miten jäseneksi?
Liiton jäseneksi voidaan hyväksyä henkilöt, jotka hyväksyvät liiton tarkoituksen. Liiton kannatusjäseneksi voidaan hyväksyä henkilöt ja oikeushenkilöt, jotka haluavat tukea liittoa ja sen tarkoitusta.
Liiton jäsenyyttä ja kannatusjäsenyyttä haetaan kirjallisesti. Jäseneksi ja kannatusjäseneksi hyväksymisestä päättää liiton hallitus.
Liiton säännöt
Liiton säännöt löydät täältä:
Ota yhteyttä
Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin
Täältä löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin niin ajankohtaisista asioista kuin ammattiliiton jäsenyydestäkin.
Jäsenmaksu
Voit maksaa jäsenmaksun kerran kuukaudessa tai neljännesvuosittain.
1%
Palkansaajat: Jäsenmaksu 1% kuukausipalkasta
1%
Pienyrittäjät: Jäsenmaksu 1% YEL- tai MYEL -työtulosta