Työtehtävien muutos työsopimusta muuttamatta

Työurallani on muutaman kerran tullut vastaan tilanne, jossa työtehtäviä on muutettu tai haluttu oleellisesti muuttaa työsopimusta muuttamatta. Työnantaja on halunnut toimia näin, koska se on ollut organisaatiolle taloudellisempi ratkaisu: tuonut siis työnantajalle säästöjä.

Yhdestä työpaikasta irtisanouduin, koska minun olisi edellytetty toimivan ammattimaisena ryhmien kouluttajana hoitajan työsopimuksella. Työnantajan peruste olla muuttamatta työsopimusta oli käsittääkseni se, että erityistehtävää tehdään työsopimuksen mukaisen perustyön ohella osa työajasta. Työnantajan mukaan kunnallisen alan työehtosopimuksen mukainen muutaman kymmenen euron kuukausittainen henkilökohtainen lisä olisi riittävä korvaus erityisosaamisesta ja sen tuomasta hyödystä organisaatiolle pidemmän ajan kuluessa.

Tämä tarinani ei ole mitenkään poikkeuksellinen. Alallani tällainen käytäntö on yleinen: työnantaja on huomannut työntekijän erityisosaamiseen, muttei halua maksaa siitä asianmukaista korvausta, koska asia on työntekijän suostumuksella mahdollista hoitaa paljon pienemmin kustannuksin.

Olen oppinut, ettei minun työntekijänä tarvitse joustaa loputtomiin. Voin vaatia, ja minun tulee vaatia oikeuksiani. Näissä asioissa ammattiliitto on tärkeä tuki.

Kaisa Nousiainen
Hallituksen jäsen

Samankaltaiset artikkelit