Työttömyyskassan valinnasta

Miksi valita työttömyyskassaksi Aaria eikä esim. YTK?

Avataan hieman lisää päätöstämme lähteä suosittelemaan työttömyyskassaksi Aariaa, eikä esim. YTK:aa.

Numerot puhuvat sen puolesta, että YTK on houkuttelevin työttömyyskassa. Heillä on yli 500 000 jäsentä. Mihin tämä perustuu?  Tehdäänpäs hieman vertailua YTK:n, Aarian ja A-kassan välillä. Valintakriteerinä ovat yleisperiaatteet eli palvelun hinta vs. laatu.  

Hinta: Aarian jäsenmaksu yksilöjäsenenä on 78 €, A- Kassan 96 €, YTK:n 105 € vuodessa. Ansioturvan saa siis halvimmalla Aariasta. Kaikilla työttömyyskassoilla on samat lain määräämät velvollisuudet. Työttömyyskassan tarkoituksena on työttömyysturvalaissa tarkoitetun ansioturvan ja siihen liittyvien ylläpitokorvausten järjestäminen jäsenilleen. Miksi esim. YTK laskuttaa jäseniään enemmän?

Laatu: Kun työttömyyskassan jäsen jää työttömäksi on ensiarvoisen tärkeätä saada ensimmäinen päivärahahakemus käsittelyyn. Kannattaa siis selvittää hakemusten käsittelyaikataulut. Heikoimmin käsittelyssä suoriutuu YTK, jolla on artikkelin kirjoitushetkellä käsittelyssä 17.6 saapuneet ensihakemukset. A-Kassassa käsitellään 23.6 saapuneita ensihakemuksia. Aaria suoriutuu verrokeista parhaiten, sillä heillä on käsittelyssään 1.7 saapuneet ensihakemukset. 

Herää siis kysymys miksi esim. YTK yleisessä keskustelussa kehutaan parhaaksi työttömyyskassaksi? Mainonta YTK:lla on aggressiivista, joten kassana on näkyvin. Nyt heillä ollaan tilanteessa, jossa palvelulupaus asiakkaille alkaa tökkimään. Jäseniä on niin paljon, että tulisi palkata uusia käsittelijöitä käsittelemään hakemuksia, eikä vain valittaa suurista hakemusmääristä. Samaan aikaan ollaan lisäämässä ”palveluja” jäsenille kuten työllistämisneuvontaa, jonka uusi lakimuutos mahdollistaa. Lakikaveri-palvelu on jo ollut pitkään heidän eriytettynä palvelunaan (YTK Työelämä ry:n jäseneksi vain 24 euron vuosimaksulla), mutta onko jäsenillä tästäkään todellista tietoa mitä se pitää sisällään? 24 € vuosimaksu ei tarjoa mitään sellaista mistä työssä käyvän kannattaisi maksaa. 

Mikäli työsuhteessa tulee ongelmia tai se päättyy laittomasti, on järkevintä kuulua ammattiliittoon ja nimenomaan Valoon. Pelkkä puhelinneuvonnan mainostaminen ei periaatteellisissa riitatilanteissa auta, vaan edessä on käräjät ja sen maksamiseen tarvitaan paksu lompakko tai jäsenensä etuja puolustava ammattiliitto. 

Vanhat ammattiliitot ovat järjettömän kalliita siihen nähden mitä he tarjoavat. Jäsenmaksut ovat korkeita eli esim. PAM 1,5 %, SEL 1,4 %, Teollisuusliitto 1,0 % jäsenmaksu vuoden bruttotuloista. Heidän jäsenensä kuuluvat automaattisesti A-kassaan ja sen hinta on sama kuin yksilöjäsenenä työttömyyskassan osalta. Eli jo valinta A-Kassan ja YTK:n välillä tulisi kääntyä A-kassan jäseneksi. Tietävätkö palkansaajat, että A-kassan voi liittyä yksilöjäseneksi aivan samalla tavalla kuin YTK:n yksilöjäseneksi? YTK veloittaa jäsenmaksun kokonaan kerran vuodessa etukäteen, mutta esim. Aariassa voit halutessasi maksaa jäsenmaksun kerran kuussa. 

Me ammattiliitto Valossa annamme jäsenellemme vapauden valita ja päättää mihin työttömyyskassaan jäsen haluaa kuulua. Vahva suosituksemme on Aaria, perustuen yllä mainittuihin pointteihin.

Vanhojen ammattiliittojen hehkutus jäsenmaksujen verovähennysoikeudesta vielä selvennykseksi. Jäsenmaksu on todellakin kokonaan verovähennyskelpoinen. Ansiotulo, josta maksettu tulovero on laskettu, pienenee maksetun jäsenmaksun verran. Kun vuoden aikana maksetut jäsenmaksut on huomioitu lopullisessa verotuksessa maksaa liiton jäsenyytesi lopulta hieman vähemmän kuin kuukausittain palkastasi maksamasi summa. Ei siis kannata maksaa liikaa ja turhasta, sillä omiasi saat takaisin vain vähän.

Aina kannattaa puntaroida kuulemaansa ja lukemaansa. Ostopäätös on hyvä tehdä vasta sen jälkeen, kun ymmärtää mistä on maksamassa. Luotamme ammattiliitto Valossa avoimuuteen ja kerromme rehellisesti niin faktat kuin mielipiteemmekin. Tulossa on syksyn/talven vaikeat työehtosopimusneuvottelut ja niiden seuraukset voivat olla järisyttävät. Numerojohtaminen oman edun nimissä määrää vanhoissa ammattiliitoissa, joten kaikki on mahdollista heidän jäsenmääriensä vähetessä. Meillä Valossa suunta on toinen, tervetuloa mukaan!

Toni Korhonen,
2. varapuheenjohtaja

Samankaltaiset artikkelit