Toimimista yhdistyksessä voi opetella
Oppia ikä kaikki.
Tämä vanha sananlasku on erittäin totta. Ihminen on luotu oppimaan asioita. Jokainen meistä voi oppia vanhanakin uusia taitoja, jos vain tahtoa löytyy.
Sama pätee myös yhdistyksiin. Yhdistyksessä toimiminen edellyttää monia taitoja – muiden kuuntelemista, omien näkemysten perustelemista, omien virheiden myöntämistä silloin, kun se on aiheellista, kirjoittamista, puhumista, yhdistyksen toimialaan kuuluvien asioiden oppimista. Esimerkiksi ammattiliitossa toiminta edellyttää työehtosopimusten sisällön oppimista, työturvallisuusasioiden sisäistämistä, uskallusta toimia omien ja työkavereiden etujen puolesta. Lisäksi se edellyttää tiedottamista eli kirjoittamista ja puhumista.
Kaikkea tätä siis voi oppia, mutta se edellyttää halua oppia.
Tärkeintä on päättää, miksi haluaa olla yhdistyksessä ja ammattiliitto VALO:n osalta yhdistystoiminta on ammattiliitoille tyypillistä toimintaa.
Ammattiliitossa toimitaan, jotta omat edut toteutuisivat. Ammattiliitossa työntekijä saa voimaa järjestäytymisestä eli joukkovoimasta. Tällöin kaikkien työntekijöiden etujen puolesta toimimalla toimii samalla tehokkaimmin myös omien etujensa puolesta.
Yhdistys itse ei vielä tee mitään, vaan siinä aktiivisesti toimivat jäsenet ovat heitä, jotka saavat asiat tapahtumaan. Siksi yhdistyksessä ei voi olla siten, että kaikki ajattelevat, että ”joku muu hoitaa”. Jos kaikkien mielestä joku muu hoitaa, ei ole ketään, joka asian oikeasti hoitaisi. Tehokkaimmin yhdistys toimii, kun kaikki sen jäsenet ottavat osaa yhdistyksen toimintaan. Ensiksi asiat käydään sivistyneesti keskustellen läpi ja valitaan oikeat henkilöt oikeille paikoille.
Yhdistyksen toiminnan sujumiseen kuuluu myös se, että ei pahoiteta omaa mieltä. Yhteistoiminnassa jokainen joutuu aina tekemään kompromisseja. Omat näkemykset eivät aina voita. Tällöin ei pidä jättäytyä toiminnan ulkopuolelle, vaan ymmärtää, että ”aina ei voi voittaa” ja sitten vain pitää toimia sen puolesta, että voittaa muiden luottamuksen puolelleen.
Toki on tilanteita, joissa yhdistys ei kerta kaikkiaan edusta omia näkemyksiä, eikä halua olla edistämässä sellaisen yhdistyksen asioita. Silloin pitää lähteä pois kyseisestä yhdistyksestä johonkin toiseen yhdistykseen (sellaisen voi perustaa itsekin, jos on 2 muuta saman mielistä ihmistä, joiden kanssa yhdistyksen perustaa).
Esimerkiksi ammattiliitto VALO:n osalta jokaisen pitää päättää, toimiiko VALO oikeiden asioiden puolesta ja kannattaako sen ”agendaa” edistää.
VALO on perustettu puolustamaan korona-aikana työnantajien mielivallan kohteeksi joutuneita työntekijöitä. Samaten VALO:n tavoitteena on palauttaa ammattiliittojen aikaisempi toimintatapa, missä työntekijöitä puolustettiin missä tahansa tärkeissä asioissa. Korona-ajan sekoilujen aikana Suomen talous ajettiin pahaan ahdinkoon, mikä näkyi inflaation rajuna nousuna. Tällöin vanhat ammattiliitot päättivät hyväksyä alhaisen palkankorotuslinjan, mikä johti työntekijöiden ostovoiman rajuun laskuun. Tätä ei VALO voi hyväksyä.
Mikäli siis katsot, että VALO toimii oikeiden ja hyvien asioiden puolesta, liity liittoon ja tule vaikuttamaan etujesi ja työkaveriesi etujen puolesta.
Aki Nummelin
ammattiliitto VALO:n puheenjohtaja
oikeustieteiden maisteri