Kevätpäivien satoa – Valon asia on suomalaisen duunarin asia

Vapaa ammattiliitto – VALO ry pitää kunakin vuodenaikana tapahtuman, mihin kutsutaan Valon jäseniä ja ystäviä. Tällä kertaa kokoonnuimme (18-19.5) Tallinnan risteilyllä ja Tallinnassa. Ystävystyminen ja hauskanpito oli toki tärkeässä roolissa, mutta ennen kaikkea suuntauduimme rakentamaan ammattiliittoamme.

Valo on aivan uusi tulokas ammattiyhdistyskentällä – sen perustaminen toteutui joulukuussa 2021, kun vanhat ammattiliitot olivat täysin hylänneet koronasekoilun kouriin joutuneet jäsenensä. Hyödyttömiä ja jopa vaarallisia koronapiikkejä tungettiin duunareihin, hyödyttömiä ja haitallisia maskeja pakotettiin työntekijöille.

Mutta ei vanhojen ammattiliittojen luopuminen jäsentensä etujen puolustamisesta alkanut koronasekoilusta, vaan jo kauan aikaa sitten. Ne eivät auttaneet jäseniään työpaikoilla, kun työnantajat käyttivät mielivaltaa duunaria kohtaan. Oli käsittämätöntä, miten huonosti liitot hoitivat tehtävänsä. Ne lähinnä keskittyivät edistämään hyviä palveluksia tehneiden puoluekaadereiden etenemistä urallaan, vaikka kyseiset kaaderit eivät olisi ikinä olleet mukana ammattiliittojen toiminnassa, eikä heillä ollut käsitystä työoikeudesta, eikä työntekijöiden etujen valvonnasta työpaikoilla.

Kevätpäivillä keskusteltiin näistä asioista ja monista muista asioista. Asetimme päämäärämme tulevaisuuteen – yhä useamman valolaisen pitää tähdätä työpaikkansa työsuojeluvaltuutetuksi, yhä useamman työpaikkansa luottamusvaltuutetuksi. Valon tehtävä on tukea näitä rohkeita työntekijöiden etujen ajajia koulutuksella, mitä ryhdymme lähitulevaisuudessa ahkerasti kehittämään. Valon tehtävänä on myös lähettää tukijoita työpaikoille, kun Valon jäseniin kohdistetaan mielivaltaa ja laittomia tekoja. Olemme mukana etä- ja lähikuulemisissa, kirjoitamme kirjelmiä ja otamme aktiivisesti kantaa.

Valon asia etenee joka kerta, kun saamme uusia jäseniä ja uusia työpaikka-aktiiveja. Kenenkään ei pidä pelätä astua tälle tielle, sillä se on ainoa tapa estää mielivallan leviäminen ja kääntää kurssi takaisin kohden entisiä aikoja, jolloin ammattiliitot puolustivat jäseniään mielivaltaa vastaan hyvinvoinnin puolesta.

Tervetuloa Valoon!

Aki Nummelin
Puheenjohtaja

Samankaltaiset artikkelit